De conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid behaalde opnieuw een klinkende overwinning bij de laatste verkiezingen in Polen. Maar dat hoeft buitenlandse investeerders zeker geen angst in te boezemen, integendeel. Zelfs al clashte de Poolse regering van Recht en Rechtvaardigheid de voorbije jaren meermaals met de Europese Unie, buitenlandse investeerders ondervonden daar nauwelijks of geen last van. Voor Belgische projectontwikkelaars blijft Polen een eldorado, met een economie in topvorm en een groeiende middenklasse.

Al is de regeringspartij inzake cultuurbeleid en bepaalde ethische dossiers zoals abortus of lgtb-rechten bepaald conservatief, sociaaleconomisch is ze bijzonder gul. Huismoeders met vier kinderen krijgen een pensioen van 250 euro, jongeren betalen geen belastingen om de braindrain naar het Westen af te remmen, de laagste aanslagvoet in de personenbelasting daalde van 18 naar 17 procent voor wie jaarlijks minder dan 20.000 euro verdient. Bejaarden krijgen een dertiende maand, het minimummaandloon en het kindergeld werden opgetrokken. Maatregelen die leiden tot een stijging van de koopkracht en de binnenlandse consumptie. In 2018 steeg het binnenlandse toerisme met 14 procent. Hetzelfde jaar zijn 531.900 nieuwe auto’s ingeschreven, 10 procent meer dan in 2017.

Darłówko malowniczy wieczór 30.03.2019 oryginał-6

Logisch dat POC Partners veel vertrouwen heeft en veel toekomst ziet in het land. Daarom bouwde het in kustplaats Darlowo aan de Baltische Zee niet minder dan ‘een tweede Nieuwpoort langs 1,5 kilometer ongerepte kust’. Het eerste van zes flatgebouwen werd onlangs afgewerkt. ‘Een succes. Alle 68 appartementen zijn verkocht, dat vaak tegen de spectaculaire prijs van 25.000 zloty (6.000 euro) per vierkante meter. Dat zijn prijzen die je elders aan de kust alleen in bekende plaatsen zoals Sopot en Hel kan vragen’, vertelt CEO Peter Taffeiren.

POC biedt flats met een ‘Vlaamse’ standaard van afwerking en tien jaar garantie. Bij de start van het project in 2008 dacht Taffeiren vooral nog aan Duitse kopers. ‘Die hebben ook gekocht, maar het bleef bij enkelingen. De Polen kopen zelf.’ Behalve de flatgebouwen zijn een jachthaven, een restaurant en een wandeldijk gepland. Alles samen is in Darlowo plaats voor 1.500 appartementen. POC kijkt al uit naar andere locaties aan de Poolse Baltische kust.

Meer op https://www.tijd.be/dossier/europareeks/conservatief-polen-bekoort-investeerders-meer-dan-ooit/10170983.html

Polish_Flags_waving
Deze website maakt gebruik van cookies. Door de website te blijven gebruiken gaat u akkoord met ons privacy beleid. Meer weten? Akkoord