20-03-2021 Nieuws
Architect Piet Bailyu, geboren en getogen in Knokke, kent de stad en haar charmante architectuur als geen ander, wat leidde tot een uniek geheel van 70 luxueus afgewerkte woningen.

HETZELFDE, MAAR DAN ANDERS

Als rasechte Knokkenaar keek Bailyu al op jonge leeftijd zijn ogen uit in Knokke. Hij kent de architectuur dan ook op zijn duimpje: “Er staan hier ongelooflijk veel mooie woningen,
die destijds door bekwame architecten ontworpen zijn. Een bibliotheek aan bouwstijlen noem ik het, met veel invloeden van de Engelse en Franse architectuur. Door die stijlen te bestuderen en ze in de vingers te krijgen, kan je als architect je eigen ding doen, zonder dat het botst met de omgeving. Dat was ook het startpunt voor Zoute Schorre: vertrekken van die authentieke elementen, om er dan een moderne toets aan te geven. Denk bijvoorbeeld aan dat geborgen gevoel van die typisch dorpse villa aan de kust, maar dan wel met meer glas en licht

NAAR HET ONTWERP VAN HET OUDE ZOUTE

Wat Zoute Schorre typeert, is niet alleen de stijl van
de woningen, maar ook de invulling van het openbaar domein errond. Bailyu: “Het openbaar domein van
het volledige woonerf is geïnspireerd op het oorspronkelijke idee voor Het Zoute: een wijk waar kronkelende paadjes het winnen van strakke, rechte banen. Dit concept vormt een mooie link met één van Knokkes gekendste buurten. Zo creëer je ook een groot gevoel van veiligheid: auto’s kunnen prima binnen in de wijk, maar niemand kan er zomaar aan volle snelheid doorrazen. Daarnaast krijg je een interessante waaier aan zichtperspectieven. Want waar je ook bent in de wijk, je zicht is altijd anders.”

UNIEKE SAMENWERKING MET DE STAD

Voor Bailyu is Zoute Schorre een opmerkelijk project
en dat om verschillende redenen: “Uiteraard zit
de schaalgrootte daar voor iets tussen: bij een project van deze omvang heb je heel wat mogelijkheden om de wijk echt een eigen identiteit te geven. Maar we zijn ook erg ver gegaan om het project mooi te integreren in de omgeving. Zo hebben we samen met de stad de Jan Devischstraat, die de wijk doorkruist, volledig heraangelegd. Het idee
was om dezelfde steen te gebruiken als in het woonerf zelf, evenals meer groen. Het leidde tot een uitzonderlijke samenwerking, die Zoute Schorre nog meer cachet geeft.”

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de website te blijven gebruiken gaat u akkoord met ons privacy beleid. Meer weten? Akkoord