- 3 (1)

Vlakbij de oude dorpskern van Ramskapelle, op een boogscheut van de Noordzee, vinden we het woonproject De Vrije terug. Gekenmerkt door een innemende charme en een onmiskenbare authenticiteit is het er heerlijk wonen voor zowel jong als oud. Yves Coucke, die ondertussen reeds drie jaar samen met zijn vrouw Sylvia in De Vrije woont, vertelt ons wat meer over zijn ervaringen.

Hoe zou je jullie woning omschrijven?

Yves: “Onze woning is een landelijke woning die gekenmerkt wordt door de combinatie van rustieke bakstenen en houten schrijnwerk. Binnenin hebben wij er echter voor gekozen om meer de kaart te trekken van een modern interieur en dat zorgt voor een mooi contrast. Qua indeling hebben we het grote voordeel gehad dat we deze nog volledig naar onze hand konden zetten. Wat aanvankelijk bedoeld was als een woning met vier slaapkamers, hebben wij kunnen wijzigen naar een drieslaapkamerwoning. Op die manier hebben we naast een dressing ook een iets grotere badkamer kunnen plaatsen. Verder bestaat de woning nog uit een doucheruimte, een ruime inkom, een garage waar één auto in past en ook nog een leefruimte en keuken die netjes in elkaar overlopen. Daarnaast beschikken wij ook nog over een grote zolder die we – mocht dat nodig zijn – later nog perfect kunnen ombouwen tot een extra kamer. Ten slotte is er ook nog de kleine tuin, die voor ons zeker een pluspunt is.”

- 6

In welke fase van het bouwproces hebben jullie ervoor gekozen om hier te komen wonen?

“Dat moet bij de opstart van het bouwproject geweest zijn, ondertussen reeds een drietal jaar geleden. Wij waren er eigenlijk vrij snel bij, als we zelfs niet de eersten waren om hier een woning te kopen. De eerste fase was net opgestart en bestond eruit tien verschillende woningen te plaatsen. Toen we voor het eerst over de plannen hoorden, zijn we ons meteen wat meer gaan informeren en dat heeft ervoor gezorgd dat we toch wel vrij vroeg in het bouwproces een optie op één van de loten hebben genomen.”

Hebben jullie inspraak gehad tijdens het bouwproces of was alles reeds uitgetekend?

“Wij hebben op heel wat veel vlakken inspraak gehad tijdens het bouwproces. Zo hebben wij bijvoorbeeld de indeling van de woning volledig zelf kunnen kiezen en mochten we ook omtrent de afwerking en de te gebruiken materialen een aantal zaken zelf beslissen. Over de buitenkant van de woning hadden we echter geen inspraak omdat alles reeds uitgetekend was in een bepaalde stijl. De architect heeft elke woning een unieke touch gegeven door te werken met verschillende soorten bakstenen en dakpannen, in combinatie met aangepaste tinten in het schrijnwerk.”

Hoe past jullie woning binnen de sfeer die Ramskapelle uitstraalt?

“Ramskapelle is een kleine, landelijke gemeente. Als je even rondom Ramskapelle gaat kijken, merk je al snel dat alles er in het teken van landbouw staat. Er zijn veel velden, er is veel open ruimte en dat heeft toch wel een groot aandeel gehad in onze beslissing om hier te komen wonen. Ramskapelle is bovendien een gemeente waar de tijd wat probeert stil te staan en die eigenschap vind je ook terug in De Vrije. Het karakter van deze wijk grijpt terug naar de landelijke sfeer die je overal in Ramskapelle terugvindt en bouwt verder op de unieke, historische bouwstijl van de oude dorpskern. In sommige wijken hier in de buurt zorgt dit voor wat eentonigheid, maar dat is in De Vrije zeker niet het geval. Iedere woning heeft er een unieke touch gekregen en dat maakt het geheel net zo interessant.”

Waarom zijn jullie precies hier komen wonen?

“Wij zijn in Ramskapelle komen wonen voor de rust en de gezelligheid die je enkel in kleine dorpjesterugvindt. Het bevindt zich bovendien ook op een kleine afstand van Heist, waar mijn zaak zich situeert en da’s toch wel één van de voornaamste factoren geweest om ons hier te komen settelen.”

Waarom hebben jullie Ramskapelle verkozen boven Heist?

“Heist heeft een drukkere woonkern dan Ramskapelle en wij hebben er echt wel bewust voor gekozen om dit wat te mijden. We wilden niet langer werken en wonen in dezelfde locatie en dus was Ramskapelle voor ons een logische keuze. Hier kunnen het werk even van ons afzetten, in alle rust en kalmte, maar tegelijkertijd is alles ook lekker dichtbij en snel bereikbaar.”

Wat spreekt er jou zo aan in Ramskapelle?

“Ramskapelle is een zeer pitoreske, kleine gemeente. We hebben hier allerlei mooie troeven: drie horecazaken die stuk voor stuk top zijn, de molen, de kerk, de kenmerkende kleine straatjes. Geschiedenis en natuur zijn hier in elkaar verstrengeld en dat alles draagt bij tot het authentieke karakter van het dorp en haar omgeving. Ramskapelle heeft voor ons bovendien nog één grote troef en dat is het feit dat er hier geen zwaar toerisme is.

- 4 (1)

Zo goed als alle inwoners zijn er vaste bewoners en dat maakt dat iedereen elkaar wat kent, net zoals vroeger vaak het geval was in kleine dorpen. In steden zoals Knokke en Heist heb je veel wijken met tweedeverblijvers en dat kan in de winter leiden tot leegstand. In de zomer is het er dan weer te druk en dat heb je bij ons absoluut niet.”

Zou je andere mensen aanraden om hier ook te komen wonen?

“Absoluut, dat hebben we zelfs reeds gedaan. Wij staan zeer positief tegenover onze woning en het project in het algemeen en als mensen ons vragen naar onze woonervaringen, dan zullen wij dit ook steeds positief evalueren. In de Vrije is het genieten van de rust en de gezelligheid, de mooie woonomgeving, de gezellige buren, enzovoort. Het project is een echt totaalpakket. Het is niet alleen de woning; je krijgt er ook de omgeving, de leuke buren en de rust van het landelijke Ramskapelle bovenop.”

De Vrije - Foto (2019.06 (6)
Deze website maakt gebruik van cookies. Door de website te blijven gebruiken gaat u akkoord met ons privacy beleid. Meer weten? Akkoord